fbpx

Ju fler kvinnor som ingår i gruppen desto smartare blir teamet. Det visar amerikansk forskning.

Den kollektiva intelligensen i en grupp stiger med mängden kvinnor som ingår. Vad de enskilda gruppmedlemmarnas uppvisar för IQ har relativt lite med saken att göra, enligt forskning vid MIT och Carnegie Mellon University.

– Vi blev både överraskade och fascinerade över hur liten korrelation de enskilda individernas intelligens har till gruppens. Vi hade föreställt oss att gruppens IQ skulle bli genomsnittet av individernas. Det säger Anita Woolley, professor i organisationsteori på amerikanska Carnegie Mellon University i Pittsburgh, till Harvard Business Review.

Hon tvekar när hon slår fast att kvinnliga grupper är smartare än manliga.

– Det är inte att jag inte litar på forskningsresultaten, utan att jag tror att de delvis kan förklaras med social förmåga snarare än kön. Och kvinnor har generellt högre poäng än män i tester som gäller social förmåga. Det är alltså viktigt med socialt skickliga människor oavsett kön.

I två studier har forskarna först undersökt individuell IQ hos deltagare i åldrarna 18 till 60 år med standardtest. De har sedan slumpvis  delats in i sammanlagt 192 grupper, som fick jobba med att lösa såväl komplexa problem som att ha ”brainstorming” och fatta beslut. När man räknade ut själva teamens IQ visade det sig att team med många kvinnor fick högst poäng.

I en framgångsrik grupp ger man varandra konstruktiv kritik. Man lyssnar på varandra och har ett öppet sinne. Ingen har patent på sanningen, visar forskningen.

– Grupper där de smarta tog över diskussionerna, var inte smarta som grupp, det märktes tydligt, säger Anita Woolley.

Nu hoppas forskarna att deras rön kan användas till att lära sig att sätta ihop team på bästa sätt.

– Vi tror att det går att förändra en grupps intelligens avsevärt, säger Thomas Malone, professor i management på MIT. Han hoppas på framtida studier i ämnet.

Ju större en grupp är, desto svårare är det att ta tillvara varje deltagares förmåga. Men Thomas Malone tror att framtida teknik kan få och stora grupper att bli smartare. Google och Wikipedia är bara början, tror han.

– Familjer, företag, städer, alla besitter en kollektiv intelligens. Nu gäller det att ta reda på hur man ökar den kollektiva intelligensen i ett land, ja i hela världen.

Källa: Ny teknik

Kommentar: Den här intressanta artikeln visar att EQ – den emotionella intelligensen, är viktigare än IQ för att skapa framgång och bra resultat i en grupp. Det handlar inte om vem eller vilka som är smartast för att ett projekt ska lyckas, utan om en bra dialog och socialt samspel där alla kompetenser tas tillvara!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi använder Cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du detta.