fbpx

⭐KAN MAN HA FÖR HÖG EMPATI? ⭐

Empati handlar ju om att sätta sig in i en annan människas perspektiv, inte nödvändigtvis hålla med. Att vilja lyssna och förstå är en väsentlig grund i ledarskapet.

Men kan du ha för mycket empati? Ja, faktiskt så kan du det. Empati är ju en värdefull förmåga, men en överdriven styrka kan bli en svaghet. Om du har en väldigt välutvecklad empati så innebär det att du har väldigt lätt att förstå och ta in en annan persons känslor. Baksidan av det blir ju att du kan ”ta över” den andres känslor. Du kan bli som en svamp som suger åt sig en annans jobbiga, tråkiga eller ledsna känslor. Du blir så påverkad av den andra människan att du själv kan må dåligt och känna dig dränerad på energi.

Så vad kan du göra åt det? Försök att sätta en gräns för dig själv. Efter du har lyssnat på någon som mår dåligt, bestäm dig för att ”parkera” dessa känslor någonstans och vänd fokus mot dig själv. Tänk på saker som gör dig tacksam och fyll dig med de positiva känslorna. När din väns känslor återigen gör sig påminda, ställ dig frågan: ”Tillhör dessa känslor mig? Är svaret nej, för varsamt bort de negativa känslorna till sin ”parkering”.


Känner du igen dig? 🤗

 

Empati

Vi använder Cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du detta.