fbpx

Hur visar du empati i krisen?

Nu när vi står mitt i en kris som breder ut sig över hela världen så sätts många förmågor på prov. En del får panik, många blir rädda och oroade. Oron över att själv bli sjuk eller att någon äldre anhöring ska bli smittad. Men oron handlar nu om så mycket mer – varsel och uppsägningar, företag som går i konkurs, branscher som kollapsar helt. Ingen vet hur det kommer att se ut om ett år, men att vi kommer in i en lågkonjunktur kan vi nog vara ganska säkra på.

Det finns ändå positiva effekter mitt i allt elände. Det har uppstått en gemenskap och hjälpsamhet utan dess like. Många nya initiativ har tagits för att hjälpa utsatta branscher och hjälpa äldre och sjuka som inte kan gå ut i samhället längre. Jag blir varm av att läsa om folks hjälpsamhet och empati. Detta är något som jag hoppas kommer att hålla i sig även efter krisen.

Empati är en förmåga som handlar om att förstå andras känslor och sätta sig in i andras perspektiv. I detta läge har empatin för andra som har det tufft , 

ökat kraftigt. Vi hjälps åt och stöttar varandra, vi delar med oss av tips och råd, vi bjuder på gratis webinarier och mycket annat. 

Empati är en del av den emotionella intelligensen. EQ är en samling sociala och emotionella förmågor som har en stor betydelse för vår personlig framgång i livet. EQ handlar inte bara om ”mjuka värden” som empati och relationer. Det handlar också om självkännedom, beslutsfattande, realism och stresstolerans. I dessa tider kommer våra EQ-förmågor att sättas på prov ordenligt. Förutom att vara empatiska mot varandra behöver vi också vara realistiska, hantera stresskänslor och fatta genomtänkta och förnuftiga beslut. 

Fortsätt vara empatisk mot dina medmänniskor. Fortsätt bry dig om och hjälpa andra. Fortsätt vara kreativ för att hitta nya lösningar. Fortsätt med ditt liv och tro på dig själv och din förmåga.

Hur visar du empati mot andra?

Vi använder Cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att fortsätta accepterar du detta.